Harpconcert met meerdere harpen - Dimitri Boekhoorn

Datum: 06 mei 15:00
Categorieën: muziek

Dimitri Boekhoorn is Nederlander, maar woont sinds 20 jaar in Bretagne, Frankrijk. Hij is doctor Keltische Studies, heeft cursussen Keltische Beschaving en Bretonse taal gegeven aan de universiteiten van Rennes en Utrecht en is de auteur van een internationaal proefschrift over de Keltische dierenwereld in de Middeleeuwen.

Hij speelt traditionele muziek uit Keltische landen (Ierland, Schotland, Bretagne, Wales...), oude muziek (Middeleeuwen, Renaissance, Baroque; vaak met persoonlijke interpretaties), maar tevens steeds meer zijn eigen uitgesproken persoonlijke composities, en dit sinds 1988.

Dimitri beschouwt zich als vooral autodidact, al was het maar omdat hij sinds 1998 met nagels speelt, zoals de Ierse, Schotse en Welse 'harpers', o.a. op harpen met metaalsnaren. Door deze 'ontdekking' van een techniek die zowel erg oud als ook traditioneel is, heeft hij sinds jaar en dag een heel persoonlijke speelstijl, heel licht, snel en met veel versieringen. Mede hierdoor is hij in enkele jaren uitgegroeid tot één van de toonaangevende harpisten in Bretagne.

Dimitri werd uitgenodigd op bijv. het Festival Interceltique de Lorient, meerdere Keltische harp festivals (Edinburgh, Dinan, Porto en Vevey), het middeleeuwse festival van Largentière, op Folkwoods, op het festival Itinéraire baroque van Ton Koopman in de Périgord, op het Parlement van Bretagne en ook door de Galicische muzikant Carlos Núñez.

Dimitri speelt regelmatig als solist met tal van moderne en ook oude harpen met veel verschillende snaarsoorten (meerdere metalen, moderne of oude darmsnaren, paardenhaar, synthetische snaren...). Hij werkt samen met meerdere harpbouwers die hem unieke instrumenten maken.
Dankzij hen is in 2014 zijn solo CD met 11 unieke harpen uitgekomen.

Dimitri werkt regelmatig met diverse traditionele én oude muziekgroepen, waaronder het Iers en Schots Ensemble Toss the Feathers, het middeleeuws ensemble Odo en Amadis (opgenomen door France Musique), het duo Les Flamands 'Osent en de Keltisch-Ierse / wereldmuziekgroep Bogha (geprezen in het Britse tijdschrift Folkroots). De radio France Culture heeft een uitzending gemaakt aangaande zijn project met een Gaelische harp uitgerust met massief gouden snaren.

Zijn muzikale omzwervingen met groepen alsook als solist hebben hem doen kennismaken met gerenommeerde muzikanten zoals Ton Koopman (barokmuziek), Jordi en Arianna Savall, Michael Tubridy (Chieftains), Michael McGoldrick (Mark Knopfler band), John Doyle, John McCusker, Donal Lunny, Paddy Glackin, Alan Stivell, Pierrick Lemou...

Recentelijk heeft hij opgetreden in de kathedraal van Santiago de Compostela met een middeleeuws ensemble, gedirigeerd door Jordi Savall, samen met Arianna Savall de muzikanten van Hesperion XXI.

Hij heeft in meerdere Europese landen opgetreden (Ierland, Verenigd Koninkrijk, Nederland, België, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Spanje, Portugal, Italië) en woont in Bretagne, waar hij in de Bretonse hoofdstad Rennes onderwijst aan de Keltische Kring.

Hier een voorproefje: https://www.youtube.com/watch?v=Xk4CAsZQW6M 

www.harpes-dimitri.eu

Reacties:

"Onnavolgbaar"
Festival Interceltique / Interceltic Festival van Lorient

"Ik ben fan!"
Carlos Nunez

"Super muzikant, fantastische werkwijze"
Alan Stivell

"Dimitri Boekhoorn verrast ons altijd met zijn muzikale veelzijdigheid"
Tristan Le Govic

"It was a great night, Dimitri was fantastic both as a performer and also communicator which is so often were talented musicians fall down."
Comhaltas, Ballycastle, Noord-Ierland, 2012

Entree 10 euro. Tot 12 jaar gratis


copyright 2018 Atelier Winterdijk30b  |  website: hoofzaak